;

Berapa Ramai Yang dah Melawat

counter

JANJI & SABAR

TIDAK ADA JANJI YANG BENAR BENAR DI DUNIA INI HANYALAH JANJI MATAHARI PADA ALAM YANG AKAN TERBIT PADA HARI ESOK

Di antara perkara yang mudah dicerita,
susah diamalkan ialah sifat sabar.
Kerana sabar itu ada hubungannya dengan hati,
hati ada perasaan. Lidah tidak ada perasaan,
cuma ada sentuhan.

RENUNGAN

"Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda :

"Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu,

akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu"

(Hadis Sahih Riwayat Muslim)"

Islamic Hijri Calendar

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal solleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. " Siapakah golongan yang rugi itu? Mereka adalah golongan yang bermegah-megah mengejar kehidupan duniawi.

Jom Dengar NasyidFM < WADAH HIBURAN TERKINI

;

renungkan sejenak

Saturday, November 28, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha.. 1430H

ALLAH HU'AKBAR... ALLAH HU'AKBAR.. ALLAH HU'AKBAR.
(TAKBIR RAYA BERKUMANDANG DI PAGI 10 ZULHIJJAH 1430H)

memecah sunyi pagi hari membelah suasana hening yang damai dengan memuji kebesaran Zat Allah. Damai nan Indah suasana dengan cuaca yang agak cantik dan berseri di pagi Zulhijjah. Syukur kepada Allah S.W.T kerana masih memberi Nafas dan Jasad untuk di pinjamkan menikmati keindahan semua ini.

kehadiran 10 Zulhijjah tahun ini agak meriah jatuhnya pula pada hari jumaat hari peghulu segala hari dua dalam satu. Satunya Hari kebesaran dalam pengorbanan Nabi Ibrahim, Siti Hajar & anaknya Nabi Ismail. Dan keduanya Jumaat di jadikan penghulu segala hari. inilah satu satunya pengurniaan Allah kepada HambaNYA agar merenung segala pemberiannya dengan rasa syukur dan Taqwa kepadaNYA.

seperti biasa 8.30 pagi bergerak ke Masjid menunaikan solat sunat Aidil Adha yang bermula pada jam 8.45pg (kira agak lewat jugalah) , selesai solat sunat mendengar Khutbah selesai dalam jam 9.25 pagi, semua jemaah bergerak pulang dengan salam bersalaman di dalam masjid serta saling bantu membantu menyediakan peralatan untuk program korban di masjid. Oleh kerana badan tak begitu sihat aku terus balik ke rumah. Menjenguk dan menziarah umah saudara mara yang berhampiran.

tak habis di situ Mak Andak ajak pula ke Sungai Manik beraya di bendang katanya. Elok juga gerak hati ni. sebab dah lama tak tengok bendang heheh :) maka pergilah juga . best juga sampai di sana dlm jam 12.45 hampir masuk waktu zohor, Bersolat Jumaat di masjid di hujung bendang. memang cantik pemandangan di situ malangnya kamera aku tinggalkan di rumah tadi. hehhe :)

balik solat jumaat terus pergi kedusun buah buahan... emmm banyaknya buah... hehhe nanti tgk gambar tahu ler apa citernya ok?
baiklah nak citer panjang-panjang bukan kome nak baca sangat kan? heheh tak ngape lah ada citer nanti teman citerkan. setakat ni ajer

jumpa lagi nanti
Insya Allah
Salam WassalamPagi di hari Raya Aidil Adha ... Aidil Adha teringatkan kawan sekolah rendah dulu yang bernamanya Ahmad Aidil Adha bin Ahmad Termizi di mana kah dia sekarang, di harap dapat bertemu kembali satu masa.

Raya sinonim dengan generasi kanak kanak mereka memeriahkan suasana

Ziarah menziarahi rumah jiran tetangga dan saudara mara menjadi amalan

Menjamu selera dengan juadah yang ada sebagai tanda syukur dengan rezeki yang di beri olehNYA

Menjenguk dusun buah dan melihat keindahan bendang yang terbentang luasAntara buah-buahan yang ada.. Durian , Manggis & Rambutan

Menjenguk Tanah tambak di kawsan teluk Muruk, Lumut

Suasana senja di tapak Marina Bay, Teluk Muruk, Lumut

Pelangi petang & Main sawah bendang cari ikan laga

No comments:

Gambar Bermadah

Gambar Bermadah
Di Ambil Pada Hari Raya AidilFitri 1429 Di Kg Pdg Tembak, Lumut Perak

Islamic Hijri Calendar