;

Berapa Ramai Yang dah Melawat

counter

JANJI & SABAR

TIDAK ADA JANJI YANG BENAR BENAR DI DUNIA INI HANYALAH JANJI MATAHARI PADA ALAM YANG AKAN TERBIT PADA HARI ESOK

Di antara perkara yang mudah dicerita,
susah diamalkan ialah sifat sabar.
Kerana sabar itu ada hubungannya dengan hati,
hati ada perasaan. Lidah tidak ada perasaan,
cuma ada sentuhan.

RENUNGAN

"Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda :

"Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu,

akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu"

(Hadis Sahih Riwayat Muslim)"

Islamic Hijri Calendar

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal solleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. " Siapakah golongan yang rugi itu? Mereka adalah golongan yang bermegah-megah mengejar kehidupan duniawi.

Jom Dengar NasyidFM < WADAH HIBURAN TERKINI

;

renungkan sejenak

Thursday, March 12, 2009

AIRMATA TAUBAT

"Semenjak Nabi Adam terkeluar dari Syurga akibat tipu daya iblis, beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak mengangkat kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah SWT. Beliau sujud di atas gunung selama 100 tahun. Kemudian beliau menangis lagi sehingga air matanya mengalir di jurang Serantip.
Dan air mata Nabi Adam itu Allah tumbuhkan pokok kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah meminum air mata beliau. Burung-burung itu berkata, "Sedap sungguh air ini." Nabi Adam terdengar kata-kata burung itu. Beliau menyangka burung itu sengaja mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah. Ini membuatkan Nabi Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah telah menyampaikan wahyu yang bermaksud, "Hai Adam, sesungguhnya Aku belum pernah menciptakan air minum yang lebih lazat dari air mata taubatmu." Begitulah rasa berdosa dan bersalah kepada Allah telah menyebabkan Nabi Adam menangis selama beratus tahun lamanya. Sehingga kemudiannya Allah telah menerima taubatnya dan menjadikan air yang lazat, pohon cengkih dan kayu manis daripada air mata taubatnya itu."Bagaimana pula dengan kita.
Pernahkah kita menangis apabila terbuat dosa? Sesungguhnya airmata taubat dari seseorang manusia itu boleh menyelamatkannya dari bakaran api Neraka.Renungan..........Bersegeralah Bertaubat.Marilah kepada-Ku, wahai hamba-hamba-Ku,Bersegeralah pulang, ke pangkuan-Ku,Bersegeralah bertaubat selalu,Aku tetap menerimamu, percayalah,Aku tahu kamu hamba-hamba-Ku, ciptaan-Ku,Kamu adalah lemah, kelalaian dan kealpaan adalah watakmu,Aku mahu akuilah kelemahan itu.Setiap kali bersalah kamu datang pada-Ku,Kemudian mengakulah bersalah,Menangislah di depan-Ku ,tanda penyesalan yang tidak sudah,Kalau engkau lakukan lagi tanpa nawaitu,Datang lagi kepada-Ku,Mengakulah salah, menyesallah, merintihlah, menangislah,Ketahuilah wahai hamba-hamba-Ku,Rintihan orang yang berdosa,Lebih Aku cintai daripada tasbih para auliya` .
Wahai hamba-hamba-Ku,Jangan bertangguh-tangguh lagi,Siapalah yang tidak bersalah ,kamu adalah hamba,Tapi Aku suka orang yang mengaku salah,Aku cinta kepada orang yang bertaubat ,Minta ampunlah kepada-Ku wahai hamba-hamba-Ku,Aku tetap menerimamu ,bukankah Aku Tuhanmu,Kasih-Ku kepada hamba-hamba-Ku,Lebih daripada seorang ibu yang kasih kepada anak-anaknya,Begitulah kehendak Allah kepada hamba-hamba-Nya,Mengikut keterangan Al Quran dan As Sunnah.

No comments:

Gambar Bermadah

Gambar Bermadah
Di Ambil Pada Hari Raya AidilFitri 1429 Di Kg Pdg Tembak, Lumut Perak

Islamic Hijri Calendar